Tavoitteemme

TYÖPAIKKAKIUSATUT.NET TOIMII VERTAISTUKENA JA TIETOLAHTEENÄ TYÖPAIKKAKIUSATUILLE

Työpaikkakiusattujen jo seitsemän vuotta toiminut sivusto toimii vertaistukena ja tietolähteenä kiusatuille sekä muillekin ihmisille, jotka haluavat muutosta työelämään henkisen väkivallan poistamiseksi. Sivusto on perustettu vuonna 2005 kahden työpaikkakiusatun toimesta, koska netissä ei ollut yhtään työpaikkakiusaamiseen keskittynyttä sivustoa, josta tietoa ja tukea olisi ollut saatavilla.

Sivustomme on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat muutosta nykyiseen työelämään ja henkisen väkivallan sekä työpaikkaterrorismin loppumista työpaikoilla. Sivustomme tähtää muutokseen työelämässä ja toimii myös tuki-, sekä tietokanavana työpaikkakiusatuille. Kirjoittajat tukevat muutosta työelämään, vaikkei kaikilla olekaan omakohtaisia kokemuksia kiusaamisesta. Sivustomme avulla halutaan kiinnittää huomiota henkisen väkivallan yleisyyteen ja siihen seikkaan, ettei henkisen väkivallan kuulu missään nimessä olla osana työelämää.

Eduskunta ja ammattijärjestöt pohtivat keinoja, joilla ihmiset pysyisivät pidempään työkykyisinä työelämässä. Henkisen väkivallan kitkemisellä työpaikoilta olisi merkittävä vaikutus, esim. sairauseläkkeiden ja sairauspoissaolojen, sekä itsemurhien vähenemiseen.

Suurin ongelma Suomalaisilla työpaikoilla on väärä asenne henkistä väkivaltaa ja siitä suoraan johtuvia mielenterveysperusteisia sairauksia kohtaan. Suurin ongelma lainsäädännöllisesti on kohteen todistusvastuu kiusaamistapauksissa, koska se velvoittaa usein henkisesti loppuun ahdistetun kiusatun keräämään todisteet kiusaamisestaan. Se on liian usein mahdotonta, yksinkertaisesti sanottuna kohteen sairastumisen vuoksi.

Työturvallisuuslaissa työnantajan puuttumisvelvoite on aivan liian avoin, lakiin pitäisi kirjata kohta, jossa työnantaja velvoitettaisiin aina ilmoittamaan henkisestä väkivallasta työterveyshuoltoon ja järjestämään asianmukaiset purkupalaverit työterveyshuollon ammattilaisten kanssa.

Esittely:

Työpaikoilla EI voida hyvin!

Ei kulu yhtäkään päivää, jolloin joku työntekijä ei kärsisi henkisestä väkivallasta työpaikallaan.
Vakituisten työntekijöiden lisäksi, esim. vuokratyövoima on auttamatta eriarvoisessa asemassa, henkisen väkivallan kohteet ovat työpaikoillaan kokonaan vailla ihmisarvoa. Henkinen Väkivalta Työpaikoilla on vakava ongelma, sen kohteeksi joutuneet vaikenevat asiasta, häpeästä, pelosta.

Näin ei saa olla!

Nykyään työntekijät laitetaan kilpailemaan siitä, kuka saa jäädä ja kenen vuoro on seuraavaksi joutua irtisanotuksi. Työpaikoilla, kohdellaan ihmisiä väärin ahneuden, kateuden ja erilaisuuden vuoksi, ne jotka ovat herkkiä, ahkeria, auttavaisia, ystävällisiä, tunnollisia ja joiden omatunto on vielä kohdallaan saavat maksaa kalliin hinnan, terveytensä.

Tähän on saatava muutos!

Työpaikkakiusatut.net missio:

Tarjoamme … Tietoa
Autamme    … Henkisen väkivallan kohteita
Edistämme … Oikeudenmukaisuutta
Kehitämme … Tervettä työelämää
Teemme     … Muutosta yhteiskuntaan

Taloudelliset vaikutukset:

Työterveyslaitoksen mukaan työhyvinvoinnin laiminlyönnin kokonaiskustannukset yhteiskunnalle ovat lähes 30 miljardia euroa vuodessa.

Henkisen väkivallan laajuus:

Työolobarometri 2011

“Kaikista palkansaajista niiden osuus, jotka vastasivat että työpaikkakiusaamista tapahtui heidän työpaikallaan, oli 24 prosenttia vuonna 2010 ja 29 prosenttia vuonna 2011.”

Liian monen yrityksen toimintaperiaate:

On häkki, jossa asuu viisi apinaa. Häkin katossa on narun päässä banaani ja banaanin alla portaat. Apinat kyyhöttävät aikansa häkissä ja sitten joku niistä menee portaiden luo ja alkaa kiivetä kohti banaania. Kun apina saa banaanista otteen, ruiskutetaan samalla hetkellä muiden apinoiden päälle kylmää vettä. Jonkin ajan kuluttua toinen apina tekee yrityksen banaanin luo, samanlaisin seurauksin. Ennen pitkää käy niin, että aina kun joku apinoista yrittää kiivetä portaille, kaikki muut yrittävät estää sitä.

Seuraavaksi häkistä poistetaan yksi apina ja laitetaan sen tilalle uusi apina, samalla unohdamme kylmän suihkun. Uusi apina näkee häkin katossa banaanin ja ryhtyy oitis tavoittelemaan sitä, mutta samalla hetkellä, kun se astuu rappusille muut apinat hyökkäävät sen kimppuun ja estävät sen kiipeämisen. Jos apina on itsepäinen luonteeltaan se saattaa yrittää vielä kerran tai pari, mutta uskoo sitten vähitellen, että banaania ei kannata tavoitella, ellei halua selkäsaunaa.

Koetta jatketaan siten, että jälleen poistetaan yksi vesisuihkun saaneista apinoista ja tuodaan sen tilalle uusi yksilö, joka tietenkin yrittää heti syöksyä banaania noutamaan. Edellinen uusi tulokas syöksyy rankaisemaan tulokasta muiden mukana. Sama toistuu, joka kerta kun uusi apina astuu portaille, sen kimppuun hyökätään. Kun kaikki apinat on vaihdettu, ja uusin tulokas jälleen yrittää kohti banaania, se mukiloidaan, vaikka todellisuudessa kenelläkään ei ole enää sitä alkuperäistä kokemusta siitä, mistä hakkaaminen alkoi. Riittää, kun tekee jotakin eritavalla kuin muut. Ollaan siis tilanteessa, että kukaan apinoista ei tavoittele banaania.

Perustelu kiellolle on: näin täällä on aina toimittu.

In English:

There is no well being in Finnish workplaces, there is not a workday gone without mental distress at work.
Besides the regular employees, temporary employees are in degreed position and sometimes even without human rights.
Things can’t continue like this, that’s why we have started this site, to stop mobbing/bullying at work!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.