Tietoa sivustosta

1. Miksi sivusto perustettiin?

Työpaikkakiusattujen jo 14 vuotta toiminut sivusto toimii vertaistukena kiusatuille ja muillekin ihmisille, jotka haluavat muutosta työelämään henkisen väkivallan poistamiseksi. 2005 netissä ei ollut yhtään työpaikkakiusaamiseen keskittynyttä sivustoa, josta tietoa ja tukea olisi ollut saatavilla. Katsoimme erään toisen kiusatun kanssa, että tämä asia piti korjata ja näin sai alkunsa Työpaikkakiusatut.net

2. Mitä sivustolla kävijät kertovat saavansa?

Suurin osa kävijöistä etsii tietoa ja ohjeita selviytymiseen, eivätkä uskalla kirjoittaa tai kommentoida edes nimimerkillä paljastumisen ja irtisanomisen pelossa.
Facebook-ryhmässämme keskustelua on päivittäin ja moni kokee ryhmän hyvänä henkireikänä ja tukena jokapäiväiseen selviytymiseen.

3. Paljonko käyttäjiä on tällä hetkellä?

Facebook-ryhmässä on noin 750 jäsentä, ja sivuilla kävijöiden määrä on lisääntynyt huimasti. Vuonna 2012 sivustollamme vieraili 36,131 lukijaa.

4. Miten työpaikkakiusaamiseen pitäisi mielestänne puuttua?

Keinot ovat mahdollisimman aikainen ilmoittaminen esimiehelle, koska lain mukaan vastuu asian selvittämisestä siirtyy työnantajalle ilmoituksen jälkeen. Selvittämisessä voi käyttää apuna myös työsuojeluvaltuutettua, luottamusmiestä ja työterveyshuoltoa. Viimeisenä keinona on ilmoitus Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen työsuojelutarkastajalle.

5. Mitä ongelmia on työpaikkakiusatun asian viemiessä eteenpäin? Auttaako työterveyshuolto? Entä ammattiliitto ja luottamusmies? Millaisia kokemuksia sivustollenne tulleilla kiusatuilla on? Entä työsuojelun toiminta?

Yleisin ongelma henkisen väkivallan selvittämisessä on asian yksipuolinen käsitteleminen ja kohteen mielenterveyden kyseenalaistaminen, jolloin vain kiusaaja pääsee kertomaan tapahtumista. Lyhyesti, työnantaja pitää asiasta palverin jossa todetaan, ettei mitään ole tapahtunut ja lain kirjain on täytetty.

Toinen ongelma on esimiesten, työsuojeluvaltuutettujen, luottamusmiesten ammattitaidottomuus ja tiedon puute asian selvittämiseen, vaikka selvityksessä voisi käyttää apuna työterveyshuollon ammattilaisia.

Sivustollemme ja facebook-ryhmäämme kirjoittavilla ihmisillä on monesti huonoja kokemuksia henkisen väkivallan tilanteiden selvittämisestä, liian usein kohdetta ja tilannetta on mitätöity kaikkien selvitykseen osallistuneiden tahojen osalta.

Työsuojelun ongelmana ovat liian vähäiset resurssit, jolloin asioiden selvittäminen viivästyy tai lopetetaan kokonaan kuten liian usein käy. Monet työnantajat viittaavat kintaalla työsuojelun ohjeistuksille ja kun asiasta ei enää kuulu mitään, työsuojelu olettaa, että asia on hoidettu kuntoon työpaikalla.

Toisena työsuojelun ongelmana on tapausten vähäinen vieminen poliisille. Työsuojelu siirsi poliisin tutkintaan 2006-2010 tulleista häirintää koskevista 1500 ilmoituksesta 7kpl -> n.0.5%, kun samaan aikaan työsyrjinnästä on siirretty poliisille 539kpl -> 137kpl, n.26% ja lisäksi työsyrjinnän osalta on tehty vihjetietoihin perustuvia tarkastuksia 230 kpl vuonna 2010.

Häirintää koskevista vihjetietoihin perustuvista tarkastuksista ei ole tietoa.

6.  Voidaanko sivustolla vaikuttaa työpaikkakiusatun asemaan ja miten?

Voimme vaikuttaa tuomalla esiin tietoa tapauksista, työnantajien ja viranomaisten toimintavoista, sekä ehdottaa muutoksia. Sivustomme tekee jatkuvasti rakentavaa yhteistyötä eri viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa henkisen väkivallan vähentämiseksi Suomalaisilta työpaikoilta.

7. Mitä voit kertoa sivustonne myötävaikutuksella saaduista hyvistä tuloksista?

Sivustomme on vaikuttanut mm. lukuisilla tv, radio ja lehtijutuilla ja suorilla yhteydenotoilla viranomaisiin ja asiantuntijoihin: TEM, STM, AVI, Työterveyslaitos. Tässä muutamia esimerkkejä:

Tv, radio ja lehtijutut:

– City-lehti, nro 21/2005: Kollegani kiusanhenki
– Helsingin Sanomat, 10.6.2007: Verkkosivusto tukee työpaikkakiusattuja
– Poliisi-tv, 14.2.2008: Työpaikkakiusaaminen tekee paljon hallaa
– Mtv3 Studio55, 15.9.2009: Työpaikkakiusattu kertoo: Jouduin psykiatriseen hoitoon
– Tuomas Enbuske, 2.12.2010: Miten työpaikkakiusaamisesta päästäisiin eroon
– Tv1 Aamusydämellä, 28.1.2011: Työpaikkakiusatut
– Helsingin Sanomat, 26.2.2012: Kiusaamisen uhri jää usein yksin
– Helsingin Sanomat, 23.3.2012: Kiusaaminen yltyy kun työpaikalla kuohuu
– STT, 23.3.2012: Työpaikkakiusaaminen etenee poliisille harvoin
– Nut-lehti, 1.11.2012 :  Työpaikkakiusatut.net toimii vertaistukena kiusatuille
– YTY-Lehti 1/2013 : Kiusaamisvyyhti pitää selvittää
– Pelastusalan ammattilainen, 20.2.2013: Kiusaaminen koskettaa kaikkia
– Kollega.fi, 29.5.2013: Kiusaamisvyyhti pitää selvittää
– YLE Työ & Elämä, 8.12.2015: Töissä ei saa kiusata!
– Kotiliesi, 2/2015: Menetin lähes kaiken
– Samanarvoisten Suomi, 2017

Tapahtumat:

– Työministeriön hyvän työn manifesti 2009: Mukana olivat Työministeriön ja Demos Helsingin edustajat sekä Työministeri Tarja Cronberg.

– Presidenttiehdokkaiden 2012 mielipiteet sivustollamme.

– Eduskunnan kansalaisinfon tilaisuus Työpaikkakiusaaminen – kenelle kuuluu vastuu 21.3.2012: Mukana olivat  PS puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner. Mukana asiantuntijoina oli muun muassa sosiaali-ja terveysministeri Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston päällikkö Leo Suomaa, ESAVI:n työsuojelun vastuualueen lakimies Tanja Välke, Työpaikkakiusatut -netin edustajat Heikki Dillström ja Sirpa Polo, sekä perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen ja Jari Lindström.

-Laita kiitos kiertämään! kampanja sivustollamme, 11.3.2013

Tutkimukset:

– LEAR: Johtajuus, valta ja pelko tutkimus, 2007-2010
– The Isosceles group: Workplacebullying: A Global Healt and Safety Issue, July 2012

Kirjat:

Brita Jokinen: Narsisti keskellämme, 2012: Minerva ISBN 978-952-492-650-8

Lisäksi sivustoa seuraavat tuhannet lukijamme sekä lukuisat viranomaiset ja asiantuntijat.

8. Mitä toivoisitte päättäjiltä työpaikkakiusaamisasiassa?

Edelleen asiat olisivat korjattavissa muuttamalla häirintää koskevaa lainsäädäntöä enemmän työnantajaa velvoittavaksi, nyt lain muoto on liian ympäripyöreä ja mikä tahansa pidetty palaveri riittää täyttämään lain vaatiman tilanteeseen puuttumisen. Myös työsuojelu ja työterveyshuolto tarvitsevat lisää resursseja ja asiantuntijoita henkisen väkivallan tapausten hoitamiseen.

9. Olette pyytäneet sivustollenne ehdotuksia myös presidenttiehdokkailta. Onko presidentti Sauli Niinistö lunastanut lupauksiaan?

Presidentti Niinistö ei vastannut asiasta tekemiimme useisiin tiedusteluihin valintansa jälkeen enää mitään, hän kuitenkin mainitsi henkisen väkivallan kommentoidessaan AKT:n tapausta.

10. Mikä työpaikkakiusattua auttaa jaksamaan?

Eniten auttaa tieto siitä, ettei ole yksin asian kanssa, Suomessa on noin 140.000 henkisen väkivallan kohdetta työpaikoilla. Toinen tärkeä asia on, että henkinen väkivalta on hyvin usein yksipuolista toimintaa kiusaaja -> kohde, jossa kohde pyritään syyllistämään kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta.

1 thought on “Tietoa sivustosta

  1. Menin vajaat kuusi vuotta sitten uuteen työpaikkaan iloisin mielin. Pian siellä kuitenkin alkoi olla huonot oltavat. Naiset alkoivat välittömästi osoittiaa antipatioitaan mm. jättämällä minut aamuisin tervehtimättä. Miehet silti tervehtivät. Tämä oli minulle uutta. Olen aina ollut ”se rumempi”, enkä näin ollen ole millään lailla kiinnittänyt miesten huomiota itseeni. Niinpä eivät naiset ole minua yleensä vihanneet muuten kuin lapsettomuuteni takia.

    Nyt ollessani jo keski-ikäinen, tapahtui yht´äkkiä tämä. Naiset vihasivat minua ja miehet eivät. Olin tästä ensin tavallaan iloissani, koska se oli täysin uusi tilanne. Sitten asia alkoi muuttua pahemmaksi. Vaikka naiset eivät olleet siellä johtavassa asemassa, he kuitenkin määräsivät pelisäännöt. Niinpä he alkoivat kaivaa minulle kuoppaa.

    Olin hyvä työntekijä, mikä ei sopinut heille. Minusta etsitiin vikoja ja tottahan niitä löydettiinkin. Tein kaikki työt huonosti, tukkani oli ruma, olin lihava ja haisin pahalle. Yriitinpä silti vielä iskeä miehiäkin. Minulla kuulemma oli suhteitakin heidän kanssaan. Itse en niistä tiennyt.

    Vuosien saatossa pari naista ”ystävystyi” kanssani, ja aloimme käydä kahvitauolla yhdessä. Todellisuudessa he vain halusivat kuulla puheitani ja kääntää ne sitten ylösalaisin. He juoksivat kahvihuoneesta pikaisesti työpisteeseen kertomaan muille, mitä tyhmää olin taas puhunut ja tehnyt. Olin esim. ostanut vääränlaisen imurin tai muuta. Aina tällaisen jälkeen yksi läheisyydessäni töitä tehnyt nainen piti koko päivän esitelmän aiheesta ”vain tyhmät ihmiset tekevät näin”.

    Lopulta muutama mieskin liittyi heidän poppooseensa. Autoni sotkettiin esimiesasemassa olevan miehen toimesta. Autoani, työpistettäni ja tekemisiäni sabotoitiin muutenkin.

    Sitten alkoi levitä vanhoja juttuja. Teininä eli 30 vuotta aikaisemmin join alkoholia runsaasti ja silloin tapahtui kaikenlaista. Työpaikka oli sillä samalla paikkakunnalla, joten lopulta alkoi levitä sanaa kaikesta, mitä olin nuorena kännissä tehnyt.

    Mitään rikolliista en koskaan tehnyt, ne oli näitä teinijuttuja: join alaikäisenä, sammuin sinne tännne jne. Nämä tiedot (tottakai vahvasti vääristeltyinä) välitettiin kaikille uusille työntekijöille heti perehdytyksen jälkeen.

    Usein tein itse tämän perehdytyksen ja tulijat yleensä siinä vaiheessa tykkäsivät minusta. Sitten he pääsivät tekemisiin muiden kanssa, ja heille selvisi, että olenkin huono ihminen.

    Lopulta tilanne kävi niin ahdistavaksi, että irtisanouduin työstäni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.